Hoe werkt Back On Track?

Alle Back On Track producten zijn gemaakt van een functioneel textiel met warmte weerkaatsende eigenschappen. Het textiel is een synergie tussen oude Chinese ervaringen en moderne wetenschappelijke textiel technologie. Tijdens de productie van de polyester en polypropylene weefsels wordt keramisch poeder in de weefsels gesmolten. Dit keramische weefsel heet Welltex®. Een eigenschap van keramisch poeder is dat deze, wanneer ze worden verwarmd door lichaamswarmte, een warmte uitstralen gericht op het lichaam. De warmte die op deze manier word weerkaatst is een langgolvige warmtestraling wat hetzelfde is als langgolvige infraroodstraling. Deze energievorm draagt bij aan een verhoogd welzijn. De weerkaatste warmte kan spanningen in de spieren verminderen en de bloedcirculatie verhogen waardoor herstel wordt versneld.

Wat is warmtestraling

Het is duidelijk bewezen en gedocumenteerd dat langgolvige infrarode warmtestraling de bloedcirculatie verhoogd. De verhoogde bloedcirculatie in de weefsels lost spanningen in de spieren op en draagt bij aan een verhoogd prestatievermogen. Een belangrijk toepassingsgebied is de preventieve werking tegen blessures wanneer de producten worden gebruikt tijdens trainingen en wedstrijden.

Warmteoverdracht kan op drie manier plaatsvinden: conductie (geleiding), convectie of straling.

1. Conductie

Wanneer warmtegeleiding of -conductie plaatsvindt, verspreid de warmte in een materiaal zich van een deel van het materiaal naar andere delen.

2. Convectie

Convectie houd in dat opgewarmde vloeistof of gas (bijvoorbeeld lucht) zich verplaatst en daardoor de warmte meeneemt. Gewone kleding en gewrichtsbeschermers met isolerend materiaal zoals bijvoorbeeld katoen, wol en neopreen hebben als doel convectie te verhinderen en daardoor de lichaamswarmte in de lucht rond de huid te houden.

3. Straling

Straling houdt in dat een warmtebron warmte uitstraalt wat een ander oppervlak raakt en deze opwarmt. Back On Track producten werken met warmtestraling en hebben als doel de warmte niet op te sluiten door middel van isolering wat ervoor zorgt dat de producten kunnen ademen en tegelijkertijd de warmte-energie in de weefsels van het lichaam kunnen verhogen.

De werking van warmtestraling

Mensen en dieren stralen lichaamswarmte uit bij zowel rust als activiteit. Bij rust is de uitstraling echter minder dan wanneer het lichaam werkt. Wanneer een materiaal geraakt word door warmtestralen kunnen er drie dingen gebeuren.

1. Doorlatendheid

De stralen gaan recht door het materiaal heen, de zogenaamde doorlatendheid. Een voorbeeld hiervan is wanneer zonnestralen een glazen schijf raken. Het overgrote deel van de warmtestralen gaan door het glas heen, wat voelbaar is als men in een kamer staat met de zon op de ramen.

2. Reflectie

Het tweede dat kan gebeuren is dat de stralen stuiteren op de oppervlakte van het materiaal en weer weg gekaatst worden, de zogenaamde reflectie. Als alle warmte weerkaatst wordt, warmt het materiaal niet op en straalt er geen warmte door het materiaal heen.

3. Absorptie

Het derde dat kan gebeuren is dat het materiaal de warmtestralen absorbeert, de zogenaamde absorptie. De warmte die gestraald wordt kan verschillende golflengtes hebben, afhankelijk van de temperatuur en het materiaal van de warmtebron. Warmtestraling ligt meestal in het bereik van dat wat infraroodstraling wordt genoemd en dat zijn golflengtes tussen ongeveer 0.7 µm en 1 mm.

Een materiaal absorbeert verschillende hoeveelheden warmtestralen afhankelijk van de golflengte van de stralen. Dit heet het absorptiespectrum van het materiaal. De warmtestralen die worden geabsorbeerd verhogen de warmte in het materiaal.

Een materiaal heeft niet alleen een absorptiespectrum maar ook een emissiespectrum. Een emissiespectrum houdt kortweg in dat verschillende materialen warmte uitstralen met verschillende golflengtes bij verschillende temperaturen. Het stralingsniveau en de golflengte van de straling variëren afhankelijk van de temperatuur van de warmtebron en welk emissiespectrum het materiaal van de warmtebron heeft. In het algemeen kan men zeggen dat hoe lager de temperatuur van de warmtebron, hoe langer de golflengte van de warmtestraling.

Precies zoals bij andere materialen hebben de weefsels in het lichaam ook een absorptiespectrum. De golflengte die de keramische deeltjes afgeven wordt geabsorbeerd door de cellen en dit geeft een signaal af naar de hersenen dat de warmte-energie toeneemt waarop de hersenen de bloedvaten openen. Absorptie vindt niet alleen plaats in de huid, maar ook dieper in de weefsels wat ervoor zorgt dat niet alleen de oppervlakkige bloedvaten verwijden maar ook de bloedvaten in de spieren en rond de gewrichten. De verhoogde bloedcirculatie in de weefsels lossen spanningen in de spieren op en versterken het lichaamseigen vermogen om ontstekingen op te lossen en schades te herstellen. Daarom worden de producten vaak gebruikt bij problemen waar ontstekingen een deel van zijn. Een ander belangrijk toepassingsgebied is de preventieve werking tegen blessures wanneer de producten worden gebruikt tijdens trainingen en wedstrijden.

Wetenschappelijk onderzoek

In 2004 werd een dubbele blinde studie uitgevoerd op Strömsholms rijschool door veterinair Chris Johnston (wereldberoemde onderzoeker rug) samen met Sara Grundström en Stina Burström (bieden met een opleiding Hippologie). Bij dit onderzoek werd bij de helft van de paarden Back on Track rugverwarmers onder de gewone deken gelegd. Na drie weken evalueerden een veterinair en een ruiter de paarden zonder te weten welke paarden de Back on Track producten hadden gebruikt. Hierna wisselde men de rugverwarmers om naar de ander helft van de paarden en na nog eens drie weken vond er weer een evaluatie van de paarden plaats.

Het resultaat was dat bij acht van de tien paarden de draf verbeterd was en bij zeven van de tien de galop. Bovendien deden de ruiter en de veterinair hun evaluatie geheel onafhankelijk van elkaar.

Functionaliteit

Voor een optimaal effect is het van belang dat het materiaal dicht op de huid van het paard ligt zodat het een mogelijkheid heeft om lichaamswarmte te weerkaatsen. De functie is gebaseerd op hoe meer warmte het paard zelf produceert, des te meer effect geeft het product. Daarom is het goed om Back en Track producten te gebruiken bij warming-up, training en andere fysieke activiteiten. Het materiaal geeft een warm en aangenaam gevoel zonder dat het paard hierdoor zweterig wordt.

De producten van Back on Track kunnen worden gebruikt om de spieren op te warmen voor een training, maar het belangrijkste is het vermogen van het product om blessures te voorkomen.